+

Sarcina dupa 40 ani

Dr_Cristian_Nicolae_16051 Dr. Cristian Nicolae

Medic primar Radiologie si Imagistica Medicala Donna Medical Center, Centru Specializat pentru Evaluarea si monitorizarea sarcinii

Femeile care hotarasc sa aduca pe lume un copil dupa varsta de 40 de ani sunt mult mai atente la alimentatia lor, acorda o reala importanta stilului de viata sanatoasa, au o situatie financiara stabila si sunt, in general, femei care se ingrijesc de sanatatea lor. Este adevarat ca o sarcina dupa 40 de ani aduce cu sine si o serie de riscuri, insa cu o monitorizare atenta, atat mama, cat si copilul sunt in siguranta.

Potrivit Biroului National de Statistica din Marea Britanie, femeile care decid sa ramana insarcinate dupa varsta de 40 de ani au un risc de peste 50% de a suferi un avort, chiar din prima saptamana de sarcina. Datele statistice arata ca rata natalitatii este de aproximativ 8% in cazul femeilor care sunt trecute de 40 de ani.83079_story__pregnant-women-cancer

Riscurile la care se poate expune o femeie de 40 de ani care isi doreste sa aduca pe lume un copil sunt: tensiune ridicata sau diabet gestational, ruperea placentei (situatie in care placenta se desprinde prematur de peretele uterului) si placenta praevia (situatie in care placenta ajunge in partea de jos a uterului, acoperind partial sau total cervixul) si avort spontan (riscul este de 35% intre 40 si 44 de ani).

“In asistarea unei gravide de peste 40 de ani, sunt foarte importante examenele imagistice care trebuie sa insoteasca celelalte analize uzuale. Avem nevoie de patru ecografii, dupa cum urmeaza: la 12 saptamani prima morfologie, in intervalul 16-17 saptamani pentru morfologia scheletului, prima ecocardiografie si dezvoltarea rinichilor, intre 22-24 saptamani a treia morfologie cand copilul este cca 85% dezvoltat si la 30 saptamani pentru morfologia placentara, fluxuri doppler copil si mama. Intre saptamanile  34-36 se ia hotararea modalitatii de nastere. Din cauza riscurilor pregnancy-exercisela care o astfel de gravida de peste 40 de ani se supune, sunt absolut necesare ecografia de trimestrul II dubleaza sensibitatea detectarii malformatiilor fetale, precum si ecografia de trimestru III poate sa depisteze in plus anomalii cardiace minore si unele anomalii ale sistemului nervos central sau musculo-scheletal. Studiile de specialitate arata ca, in cazul femeilor de 40 de ani, sunt sanse mai multe ca travaliul sa fie indus, iar, din cauza pozitionarii anormale a copilului, sa fie necesara o interventie cezariana. In acest caz, date despre pozitionarea copilului se obtin tot imagistic, prin ultima ecografie de sarcina, explica Dr. Cristian Nicolae, Medic primar Radiologie si Imagistica Medicala in cadrul Clinicii Donna Medical Center.
Totodata, un copil nascut de o mama de peste 40 de ani poate sa aiba o greutate mica la nastere, se poate naste prematur sau poate suferi de diferite anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down – cauzat de prezenta unui cromozom suplimentar, care conduce la o dizabilitate intelectuala si defecte ale inimii si ale altor organe. Datele statistice arata ca, in cazul unei femei de 40 de ani, riscul este de 1 din 100 de nasteri (riscul creste odata cu inaintarea in varsta).

Teste suplimentare in sarcina la 40 de anidgbddf

O sarcina la 40 de ani necesita analize suplimentare. Exista posiblitatea aparitiei unor complicatii si, de aceea, pentru ca mama si copilul sa fie bine, femeia trebuie sa faca mai multe vizite la medicul ginecolog.

Sunt recomandate dublul si triplul test. Dublul test este efectuat in primul trimestru de sarcina. Cu ajutorul acestuia, se urmareste riscul de aparitie a sindromului Down si a altor anomalii genetice (ca de ex. trisomie 13 sau 18). Triplul test se efectueaza in al doilea trimestru de sarcina si urmareste identificarea riscului de sindrom Down la nastere, de defect de tub neural (un orificiu in maduva spinarii si creier), de trisomie 18 sau pentru sindromul Smith-Lemli-Opitz (in cazul in care gravida a mai prezentat sarcini anterioare cu anomalii fetale).

cvcxIn cazul in care primele teste de screening prenatal indica un risc crescut de anomalii cromozomiale, medicii recomanda si amniocenteza. Aceasta e o metoda invaziva de diagnostic al anomaliilor fetale in cadrul careia se preleveaza lichid amniotic ce este analizat ulterior.

Totusi pentru ca o femeie sa reuseasca sa aiba o sarcina fara probleme dupa 40 ani, este indicat sa ia masuri care sa ii ajute organismul. Astfel, o nutritie de calitate are o importanta speciala in perioada de preconceptie, intrucat nivelurile corespunzatoare de acid folic si alte vitamine poate ajuta la preventia unor anomalii in dezvoltarea fatului. Incercati sa consumati  alimentele cu un continut marit de clorofila si acid folic, precum frunzele de culoare verde inchis, legume si citrice. Acidul folic si fierul din surse vegetale ajuta la prevenirea anemiei. Femeile gravide pot reduce cantitatea de zahar, dar si consumul de carbohidrati rafinati.

 


 

Tags: , , , ,