+

APC Romania si APMGR incheie un parteneriat pentru promovarea dreptului la informare al pacientilor

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au semnat un parteneriat de colaborare in cadrul campaniei “Fii un pacient activ!” pentru informarea pacientilor asupra drepturilor pe care le au sub legislatia romaneasca si europeana. Cele doua organizatii vor colabora in vederea realizarii unei imagini corecte si clare a drepturilor de care beneficiaza consumatorii din Romania, in calitate de pacienti.

DSC_3277Dreptul la informarea al consumatorilor este un drept fundamental, care este prevazut atat in legislatia nationala cat si in cea europena, iar APC Romnania prin activitatile si actiunile sale a urmarit intodeauna respectarea de catre operatorii economici si institutiile statului a drepturilor si intereselor economice ale consumatorilor. Informarea pacientilor asupra tratamentelor medicale existente, precum si asupra accesibilitatii la acestea, constituie o prioritate a APC Romania in aceasta campanile de informare”, a declarat conf. univ. dr. Stanciu Costel, Presedintele APC Romania.

“O corecta informare a pacientilor sta la baza oricarui tratament medical de succes si este unul dintre obiectivele principale ale APMGR. In acest sens, am lansat recent propria campania de informare “Medicamentele generice: eficienta, sigufull_03ranta si calitate la un pret mai mic“, cu sustinerea Ministerului Sanatatii si al ANMDM si sustinem campania APC Romania “Fii un pacient activ!“. Speram ca aceste demersuri vor ajuta romanii sa-si cunoasca mai bine drepturile ca pacienti europeni, astfel incat sa poata beneficia de tratamente de calitate, adaptate nevoilor lor terapeutice ” a declarat Laurentiu Mihai, Director Executiv APMGR.

 

In cadrul campaniei, APC Romania si APMGR au agreat sa desfasoare actiuni de informare adresate atat beneficiarilor de servicii medicale cat si personalului din sistemul medical, precum informari de presa sau informari directe catre pacienti prin brosuri informative si workshop-uri dedicate.

***

 

Asociația Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) – www.apmpgr.org – este o organizație non-guvernamentala si indepedenta, care isi propune sa contribuie in mod activ la imbunatatirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacientii romani.

Companiile membre APMGR au capacitați de productie in Bucuresti, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mures si Timisoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice de inalta clasa. Industria generica locala contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurand peste 8.000 de locuri de munca.

APMGR este afiliata la Asociația Europeana a Producatorilor de Medicamente Generice (EGA – European Generic Medicines Association -www.egagenerics.com-), organizația reprezentativa a industriei producatoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania – www.apc-romania.ro este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit, infiintata in data de 10 februarie 1990, care are ca principal obiectiv apararea, promovarea si reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor si intereselor consumatorilor in raporturile cu agentii economici si institutiile statului. O preocupare permanenta a asociatiei in ultimii ani a constituit-o utilizarea testelor comparative pe produse si servicii ca mijloc de informare, educare si imbunatatire a situatiei economice si sociale a consumatorilor.

La nivel naţional Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a fost recunoscuta prin HG nr. 1106/2005 ca fiind de utilitate publica. Prin recunoasterea Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania ca fiind de utilitate publica, decisa de Guvernul Romaniei in sedinta din 22 septembrie 2005, se consolideaza rolul asociatiei in calitate de partener de dialog constant si puternic din partea societatii civile.

***

Venind in sprijinul consumatorilor, Asociatia pentru Protecția Consumatorilor din Romania, cu sprijinul ECC Romania – Centrul European al Consumatorilor si al Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant Personal de Sanatate, a lansat in data 24 septembrie 2014 campania Fii un Pacient ACTIV!, campanie de informare despre drepturile si obligațiile pacienților.

 

 

Tags: , ,