+

Obiceiurile alimentare ale românilor

Obiceiurile alimentare ale românilor – între gust, siguranță și sănătateiaurt_copil_mic

Alimentația în cadrul stilului de viață este extrem de importantă pentru sănătatea noastră, putând avea efecte benefice sau, dimpotrivă, efecte negative asupra ei. Specialiștii spun că gustul este important, dar alegerile noastre alimentare trebuie fundamentate pe aportul nutritiv echilibrat și siguranţa alimentului (provenienţa, prospeţimea, integritatea şi adecvarea la tabloul patologic, daca este cazul: conţinut de grăsimi, zahăr, alergeni).yogurt-vitaminb6-as-a-stress-relieverIaurtul este unul dintre produsele care fac parte dintr-o alimentație sănătoasă. Şi totuși, acesta nu se află printre alimentele prezente constant pe mesele românilor, țara noastră situându-se pe ultimul loc în Europa la consumul de iaurt.

Includerea iaurtului în alimentația zilnică poate avea efecte benefice pe mai multe planuri, acesta fiind o sursă de calciu și alţi nutrienți esențiali, necesari pentru creștere și buna funcționare a organismului.

„Iaurtul este un aliment cu densitate nutrițională foarte bună și conţine mai mulţiiaurt nutrienți esenţiali, absolut necesari pentru o bună sănătate: proteine de calitate superioară, calciu, fosfor, potasiu, zinc, bacterii lactice active. Iaurtul se poate integra foarte ușor în alimentația zilnică, la orice vârstă. Îl putem consuma dimineața, la micul dejun, peste zi, putem alege un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate fi consumat înainte de culcare, după o cină ușoară”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

În plus, iaurtul are un rol important în menținerea sau refacerea florei intestinale și are efecte benefice asupra funcţionării sistemului digestiv, spun specialiștii.
yogurt-with-berries1„Sănătatea digestivă este foarte importantă ca să ne bucurăm de viaţă şi să fim eficienţi la locul de muncă. În funcţionarea sistemului digestiv, flora intestinală are un rol important. Datorită conținutului de bacterii lactice active, iaurtul, mai ales cel probiotic, ajută la menţinerea sau refacerea florei intestinale, pentru ca sistemul digestiv să funcționeze corect. Consumul zilnic de iaurturi probiotice este esențial, nu doar ca sursă de bacterii vii, dar şi pentru alţi nutrienţi importanţi”, a declarat prof. univ. dr. Dan Dumitrașcu, Medic primar gastroenterolog, Preşedinte Onorific al Societății Române de Neurogastroenterologie.

În plus, includerea iaurtului probiotic în alimentația zilnică poate avea o influență pozitivă asupra activității unor zone ale creierului, arată un studiu realizat de către cercetătorii de la Centrul de Medicină Integrală (UCLA) din Los Angeles. Potrivit acestuia, prin efectele benefice exercitate la nivelul intestinului, care găzuieşte sistemul nervos enteric, iaurtul probiotic poate influența regiuni cerebrale responsabile de starea emoțională și sensibilitatea la durere. Concret, la femeile care au consumat iaurt probiotic timp de patru săptămâni s-a constatat o îmbunătățire în activitatea cerebrală, exprimată printr-o reactivitate mai scăzută la stimuli emoţionali negativi.

Tags: , , , , , , ,